Domov Novice Facebookove delnice bodo 18. maja na prvi javni ponudbi

Facebookove delnice bodo 18. maja na prvi javni ponudbi

facebook ikona

Facebook bo v petek 18. maja prvič v zgodovini podjetja svoje delnice ponudila na javni ponudbi (IPO). Cena delnice še ni povsem znana, gibala pa naj bi se med 28 in 35 dolarji. Delnice podjetja bodo kotirale na Nasdaqu (pod oznako FB), tako da se jih bo dalo kupiti tudi v Sloveniji pri vseh posrednikih oz. posredniških hišah, ki omogočajo trgovanje na Nasdaqu.

Zakaj kupiti Facebook delnice?

Glavni argumenti so preprosti. Facebook ima ogromno aktivnih uporabnikov (število uporabnikov še vedno konstanto raste) in te uporabniki preživijo veliko začasa na tem socialnem omrežju. Je najbolj popularno spletno družbeno omrežje, daleč pred vso ostalo konkurenco. Na podlagi tega Facebook shranjuje neverjetno število podatkov od vsakega uporabnika, ki pa so zelo dragoceni za oglaševalce. Oglaševalci lahko na podlagi teh podatkov naredijo zelo dobro usmerjene oglase, ki se prikazujejo samo takšnim uporabnikom, ki bi oglaševan izdelek dejansko kupili.

Poleg tega se Facebook stalno nadgrajuje in dopolnjuje, tako da se uporabniki počutijo še bolje in da preživijo še več časa na omrežju. Kupujejo tudi zelo kvalitetne produkte oz. storitve (odmevni nakup Instagrama za milijardo dolarjev).

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2004, ima 3500 zaposlenih in ima po zadnjih podatkih že več kot 900 milijonov uporabnikov po vsem svetu (v Sloveniji je okrog 700 000 uporabnikov). Od teh uporabnikov je več kot polovica takšnih, ki so dnevno aktivni na omrežju.

Po predvidevanjih bo Facebook postal verjetno postal najbolj vredno ameriško spletno podjetje v času prve javne ponudbe svojih delnic, prehitel bo verjetno celo podjetje Google (leta 2004 ocenjeno na 23, danes pa na okrog 200 milijard dolarjev). Prodaja delnic bo prinesla okrog 11 milijard dolarjev, samo podjetje Facebook bo pa od tega odnesla med 5 in 6 milijard dolarjev.

Zagotovo je, da bo Facebookova prva javna ponudba delnic ena izmed največjih v vsej zgodovini ameriških podjetij.


<< Nazaj

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

Predstavitev bloga

V naših novicah bodo predstavljene najbolj zanimive novice iz sveta računalništva in interneta. Če si pa želite ogledati marketinške ter podjetniške nasvete in zanimivost pa obiščite portal eNasveti.com.

Želite več informacij?
Pošljite povpraševanje ali nas pokličite na: 068 164 341
 
 
 
 
 
 
 

Kontakt

Informacije: 068 164 341
Podpora: 040 203 334
Tajništvo: 0599 699 07
Informacije: info@modraideja.com
Podpora: podpora@modraideja.com
Dizajni (predloge) spletnih strani
© Modra Ideja d.o.o. • info: 068 164 341 • podpora: 040 203 334 • info@modraideja.comPravno obvestiloPogoji poslovanja Zemljevid spletne strani